Рекламната идея

РЕКЛАМНАТА ИДЕЯ
НАЙ-ВАЖНАТА ЧАСТ ОТ РЕКЛАМНИЯ ПРОЦЕС.

Рекламни канали и медеийно планиране и закупуване
Рекламни канали и медеийно планиране и закупуване

ЗАЩО НЯКОЙ РЕКЛАМИ СА ДОБРИ И ПРОДАВАТ, А ДРУГИ НЕ Т.Е. НЕ ПРОДАВАТ А САМО ИНФОРМИРАТ?

Предполагаме, че знаете, че вие трябва да печелите от направените от вас инвестиции за реклама?
Да! Целта на рекламата е да продава, но случвало ли ви се е да видите реклама, която само ви информира?

Реклама която „информира“ е тази, която не провокира интерес ви, даже и рекламирания продукт да е добър и да си заслужава. Тази реклама не ви насърчава да предприемете някакви действия, защото не ви дава „инструкции“ какво да направите.

Ето един пример:

Вървите по улицата и виждате билборд със следното съобщение „НОВ РЕСТОРАНТ“ + Снимка на ястие + още информация, която е написана с малък шрифт, т.е. е трудна за четене защото не се вижда добре.

Е… след като видяхте “Рекламата“, би трябвало да може да си отговорите на въпроса „Защо да посетя този ресторант?“ или да си кажете „Искам да посетя ресторанта!“, т.е. рекламата даде ли ви насока какво да направите и някакъв стимул да го направите? Запомнихте ли как се казва ресторанта? А къде се намира? На колко въпроса още, не ви отговори тази реклама? Рекламата ефективна ли е за рекламодателя?

Предполагаме че не е нужно да ви казваме, че сте станали свидетели на не добра реклама? А ако ви попитаме, колко подобни „реклами“ виждате всеки ден? Какво ще отговорите?

Важно е да знаете, че разходите за разпространение на едно рекламно послание не са ниски, и поради тази причина, вашата реклама трябва да е замислена така че, не само да информира, но и да провокира интереса на публиката. Да я окуражи да предприеме желаните от вас действия. С други трябва да печелите от направената от вас инвестиция!

Създаването на успешна реклама е процес, който изисква време. Повече информация сме публикували в редовете по долу.

РЕКЛАМНА КОНСУЛТАЦИЯ

„Желаем да рекламираме продукт „Х“ но не знаем как и/или от къде да започнем. Можете ли да ни посъветвате?“
През последните 10 години, голяма част от нашите клиенти ни задаваха различни въпроси от този вид. Желанието ни да можем да ви отговорим точно и ясно, ни стимулира да предложим и услугата „рекламна консултация“.

На първата среща с вас, ще обсъдим услугата или продукта, който желаете да рекламирате и след това, ще видадем отговор на въпроси като:

 • Кои са най-добрите възможни подходи за реклама
 • Кой е възможно най-добрият начин да започнете, съгласно вашият бюджет
 • Кой е най-добрият период да стартирате рекламната кампания за да може тя да е максимално ефективна
 • Пред каква аудитория е най-добре да рекламирате (мъже, жени, деца, възраст)
 • Кои са най-добрите канали за разпространение на рекламното послание?
 • И други.

Следващата стъпка е да съставим план за действие. Повече информация относно процеса, сме поместили в секция GRID от нашият уебсайт.

Рекламна консултация

НЯКОЛКО ДУМИ ЗА РЕКЛАМНИЯ БЮДЖЕТ

Рекламата и промоцията са от решаващо значение за всеки бизнес успех и затова определянето на рекламния бюджет е едно от най-важните решения, които всеки маркетинг мениджър трябва да вземе.

Тук, ние от AdwayCreative, бихме желали да споделим нещо, което сме забелязали през годините. И също така да ви дадем някои добри насоки.

Ето какво правят някои от не най-успешните фирми у нас:
Те възприемат бюджет бюджета за реклама като разход, който им намалява печалбата, а не като инвестиция за увеличаване на продажбите и техния пазарния дял. Поради тази причина, в по-трудните времена, те първо съкращават именно бюджета за реклама.

А какво правят по и най-успешните фирми с които работим:
Всъщност, те заделят допълнителни средства за реклама по време на кризи или спадове на продажбите. И поради това, че поддържат или увеличават рекламните си разходи по време на рецесии постигат по-голяма видимост и забележително по-висок ръст както в продажбите, така и в пазарния дял (в сравнение с тези, които намаляват рекламните разходи).

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕКЛАМНА ЦЕЛ

Накратко, рекламната цел, определя резултатите, които рекламта трябва да постигне за определено време. Този период разбира се може да варира от няколко седмици до години в зависимост от целта, която трябва да се постигне, както и от отговора на публиката към създадените рекламни съобщения.

Например, популярността на един бранд може да се създаде или да се увеличи доста бързо с помоща на повратаряема реклама пред таргетираната публика, но промяната на вече изграден имидж на определен продукт или марка може да отнеме години.

Определянето на проблема който продукта или услугата ще решават, или какъв въпрос ще бъде разгледан в рекламата, определя комуникационните цели, които кампанията трябва да постигне.

Важен фактор е и определянето на минимална честота на рекламта, която ще е достатъчна за постигане на рекламната цел и тогава да се максимизира обхвата на рекламта в рамките на тази честота.

Рекламни цели

РЕКЛАМНА ИДЕЯ – НАЙ-ВАЖНАТА ЧАСТ ОТ РЕКЛАМНИЯ ПРОЦЕС

Понякога успехът означава да имаш правилната идея” Джон Рамптън

Първата стъпка, при разработването на всяка реклама е именно генерирането на идеята зад нея.Този процес понякога може да отнеме по-дълго време, защото е свързан със задълбочено проучване на продукта (услугата, мястото и т.н) , който желаете да рекламирате. На база проведеното проучванене, изготвяме рекламната идея.

Какво целим?
Целта ни е преди всичко, да изведем предимствата на вашият продукт, които го правят по-добър (и/или различен) от конкурентните в тази област.

Следващата стъпка е да съставим кратки и добре замислени рекламни послания, целта на които е да привлекат вниманието на максимално голям процент от аудиторията, пред която ще рекламираме.

В рекламата обаче, привличането на вниманието е само част от процеса.
В запазването му и преобразуването му в желание за покупка, се крие ключа към всяка успешна продажба.

ГЕНЕРИРАНЕ НА РЕКЛАМЕН ТЕКСТ

Случвало ли ви се е, да видите заглавие на текст, което да ви привлече вниманието, а текст под него, да е написан така, че след като прочетете въвеждащото изречение, да искате да прочетете следващия абзац, и следващия, и така до края на текста?

Рекламния текст в повечето случаи се изготвя с няколко последователни части (слоя), които имат за цел да подкрепят рекламната идея и да окуражат крайния потребител да предприеме желаните от рекламодателя действия .

Нека уточним – Копирайтинга е близък като дейност със задачата по съставянето на текста към всяка реклама.Разликата е, че в процеса на съставянето на рекламния текст, участват екипа, който се занимава с нейният криейтив и идея, както и екипа който е провел предварителното проучване на рекламираният продукт.

ГРАФИКИ, КОИТО ПОДКРЕПЯТ РЕКЛАМНАТА ИДЕЯ

Когато нещо изглежда наистина добре, привлича ли ви вниманието?

В рекламата, графиките и изображенията се създават именно с тази цел – да привличат вниманието и даподкрепят рекламната идея и послание.

Правилно изградената визия, определя до голяма степен, дали рекламната кампания ще е успешна или не.

Всички знаем поговорката „1 картинка е равностойна на 1000 думи“. В рекламата, поговорката звучи така: „1 картинка е равностойна на 1000 продажби“ . Сега ще попитате „Щом 1 графика е достатъчна за да продава, тогава заслужава ли си написването на рекламен текст към нея?“ Отговора, разбира се е „ДА“.

Без значение, колко добре изглежда една реклама, само текста прави възможна комуникацията на 3-те основни точки, които трябва да присъстват в нея:

 • Какво прави вашата компания?
 • Какви са ползите от продуктите или услугите, които рекламирате?
 • Защо потенциалните клиенти трябва да изберат вас а не вашите конкуренти?

Тук на помощ идват „рекламния текст“ и „копирайтинга със SEO насоченост“

ТИПОГРАФИЯ В РЕКЛАМАТА

Знаете ли защо е важно всяко рекламно послание да е написано със специално подбран шрифт?

Още преди да вникнем в дадено рекламно съобщение, ние първо виждаме цялостното му излъчване и след това решаваме дали да му обърнем внимание.

Типография в рекламата

МЕДИЙНО ПЛАНИРАНЕ И ДИСТРИБУЦИЯ

Този процес определя най-добрия възможен начин за разпространение на рекламното послание за да достигне максимално бързо до целевата аудитория. Методите за разпространение, които можем да използваме в днешно време са неограничени – радио, телевизия, списания, интернет, билбордове, кина и др.

Всъщност създадохме отделна страница на нашия уебсайт, където можете да прочетете подробно за процеса на медийно планиране и разпространение на реклами.

В ТОЗИ СТРАНИЦА ОТ НАШИЯТ УЕБ САЙТ НИЕ ОТ ADWAYCREATIVE, БИХМЕ ЖЕЛАЛИ ДА СПОДЕЛИМ С ВАС НЯКОЙ ОТ НАШИТЕ ТЕХНИКИ И ЗНАНИЯ.

РЕКЛАМНА ФОТОГРАФИЯ И ДОПЪЛНИТЕЛНА ОБРАБОТКА НА СНИМКИТЕ

Виждали ли сте снимка на продукт, която веднага ви кара да си кажете „искам да го видя на живо“, „желая да го закупя“, „желая да го опитам“ (ако става дума за хранителен продукт) и т.н. ?

Има продуктова фотография и рекламна фотография. Продуктовата фотография е удачна за заснемане на различни артикули с цел изполаване на снимките в онлайн магазини например.

Рекламната фотография от своя страна е следващата крачка при успешното рекламиране на определен продукт. Тук използваме набор от допълнителни методи, които помагат, да покажем продукта, в неговата най-добра светлина.

 • Ако първо се направят фотосите, и след това се генерира рекламната идея, шансовете снимките да не бъдат направени по правилният начин (т.е. според рекламната идея) е голям!
Рекламна фотография
Продуктово фотография

РЕКЛАМНИ 3D ВИЗУАЛИЗАЦИИ

3D визуализация, вместо фотография?

По някога и най-добрите фотографски похвати не могат да направят рекламния кадър, да изглежда според предварително определената идея. Ако гоним недостижим за фотографията резултат, на помощ идватрекламните продуктови 3D визуализации.

Те ни позволяват да покажем определен продукт по точно определен начин, на точното място и в светлината в която си го представяме!

Рекламни 3D визуализации

СЕМАНТИЧЕН И ВИЗУАЛЕН ПРЕВОД НА РЕКЛАМАТА НА РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ

Знаете ли, че в различните държави, рекламата на еднин и същ продукт не изглежда и не звучи по един и същ начин въпреки, че идеята в основата на рекламата е еднаква?

Когато се превежда дадена реклама, не е достатъчно само текста да се напише на друг език. Ако една и съща реклама, ще се използва в различни държави, е необходимо да се направи проучване дали същото послание (и съпътстващите го графики) ще имат същото въздействие върху новата публика.

For example ако рекламираме автомобил, в някои държави ще е по-удачно да се наблегне върху цента, а в други ще е по-добре рекламата да се насочи към промотиране на неговото оборудване и нивото на комфорт, което предоставя.

В тази връзка, рекламният текст и графики, може да претърпят промяна, така че да бъдат привлекателни за новата аудитория, пред която ще бъдат преставени.

АРХИТЕКТУРНИ 3D ВИЗУАЛИЗАЦИИ С РЕКЛАМНА ЦЕЛ

Съгласни ли сте, че просто една архитектурна визуализация, не е достатъчна за реклама на нова сграда или жилищен комплекс например?

Ако отговора ви на по-горния въпрос е „Да“, то вие сте прави. Ето защо:

Рекламният рендер трябва да е генериран така, че той да отговаря на предварително замисленото рекламно послание и идея, а също и да представя основните точки за продажба на зданието (гледка, локация, удобства и други).

Целта на рекламната архитектурна 3D визуализация е да представи архитектурното съоражение в неговият пълен блясък. За постигането на тази цел, след генерирането на основният 3D кадър, се извършват серия от допълнителни процеси за подобряване на качеството на изображението (постпродукция).

Следващата стъпка е производството на рекламни материали, които ще се използват за представяне на сградата пред потенциалните купувачи (например билборди, уеб графики, видео реклама, луксозни брошури, уеб сайт, уеб банери за дисплейна реклама, PPC реклама и други.)

Следващата стъпка е разпространение на рекламта за да може тя да достигне то таргетираната аудитория.

ДИЗАЙН НА ЕКСПО ЩАНДОВЕ И 3D ПРОЕКТИРАНЕ

Ако и вие сте на мнение, че вашият рекламен щанд трябва да изглежда отлично и да предава вашето рекламното послание веднага, тогава сте на правилното място.

Експо щандовете могат да бъдат евтини и скъпи за изработка. (цената се определя от квадратурата на щанда, неговата сложност, съпътстващите го рекламни съоражения и т.н.).

Що се отнася до визията на щанда, ние взимаме в предид:

 • Рекламното послание, което той трябва да комуникира. (ако не разполагате с такова, ние сме насреща – ще направим проучване и ще ви дадем идея! )
 • Разположението на щанда, неговото оборудване и допълнителните рекламни съоражения.

Графиките и рекламните съобщения, замисляме и разполагаме така, че те да бъдат лесно забелязани и разбрани от посетителите на изложението или от минувачите ако щанда е външен.

РЕКЛАМА В СПИСАНИЯ И ВЕСТНИЦИ

Често ли подминавате дадена реклама в списанието което разглеждате, без даже да прочетете текста към нея?

В повечето списания рекламите, които ние от AdwayCreative сме виждали, даже не можем да наречем реклами.
Защо? Защото сме запознати как трябва да изглежда една правилно структурирана реклама в списание, и повечето случаи „рекламите“, които сме видели в списанията не спазват нито едно от тези изисквания.

За да разберете по-добре за какво говорим нека ви поптаме:

 • В колко реклами видяхте голямо привличащо вниманието загвлавие? (т.е. и самото заглавие да е замислено добре)
 • Текста към рекламите в колко от случаите е много и се чете трудно?
 • Видяхте ли графика, която да подкрепя рекламата? Или по-скоро видяхте само фотографии на рекламирания продукт например?
 • Разбрахте ли как да се сдобиете лесно с продукта и/или къде да попитате за допълнителна информация?

По-горе изброените са само част от изискванията, които не се спазват, а са витални за една успешна реклама във вестници и списания.

А в кои списания и кога е най-добре да рекламирате? Разбира се ние можем да ви дадем отговор и на този въпрос!

Можем да разпространим вашата реклама в над 100 различни списания в България и чужбина! Повече информация може да намерите в секция GRID в нашият уеб сайт.

Реклама в пресата - списания и вестници

РЕКЛАМА В СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Директни продажби или генериране на трафик?

Често сме ставали свитетели как рекламата в социалните мрежи е структурирана така, че да продава директно, това в повечето случаи е грешен подход защото целта на този тип реклама е увеличи трафика към вашият уеб сайт или лендинг страница, като самите те трябва да са структурирани по начин, който да задържа посетителите и да продават рекламираните продукти или услуги.

Маркетинг инстументите на социалните мрежи са едни от най-мощните в момента, и ако се използватпрофесионално* могат да генерират голям обем таргетиран трафик към вашият уеб сайт, което от своя страна да увеличи продажбите многократно!

Например: Мъже на възраст до Х годни / Хора, които обичат да пътуват / Хора, които живеят в точно определен район / и д.р

За да може една рекламна кампания* да се нарече „*професионална“ то тя трябва да е замислена правилно.

*Рекламната кампания е целият процес от насочването на трафика към вашият сайт до генерирането на продажбата!

Повече информация може да намерите в секция ИДЕЯ в нашият уеб сайт.